Yağda Çözünen Vitaminler: E ve K Vitaminleri
E Vitamini
E vitamini, bitkisel yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumların embriyo kısmı ve kurubaklagillerde bol miktarda bulunur. Doymamış yağ asitlerinin oksitlenmesini engelleyerek antioksidan özellik gösterir.
Vocabulary: Antioksidan: Oksijenle bozulmayı önleyen madde.
E vitamini eksikliğinde kısırlık, kaslarda yorgunluk, karaciğer hastalıkları ve kırmızı kan hücrelerinin kolayca parçalanması gibi sorunlar görülebilir.
K Vitamini
K vitamini, bağırsaklarda bakteriler tarafından sentezlenir ve yeşil yapraklı sebzeler, yeşil çay, karnabahar, marul, lahana, ıspanak ve sığır karaciğerinde bol miktarda bulunur. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteinlerin sentezi için gereklidir.
Highlight: K vitamini eksikliğinde kan kaybını engelleyen pıhtılaşmanın gerçekleşmemesi ve kanamanın durdurulamaması gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.
Yağda çözünen vitaminler depolanır mı sorusunun cevabı evet, bu vitaminler vücutta depolanabilir. Bu özellik, eksiklik belirtilerinin geç ortaya çıkmasına neden olurken, aşırı birikimi de toksik etkilere yol açabilir.
Suda Çözünen Vitaminler
Suda çözünen vitaminlerin özellikleri arasında vücutta depolanmamaları ve fazlasının böbrekler yardımıyla vücut dışına atılması bulunur. Bu nedenle, eksiklik belirtileri yağda çözünen vitaminlere göre daha çabuk görülür.
Example: B grubu vitaminler yağsız et, beyin, yürek, böbrek, karaciğer, yumurta, tavuk eti, balık, işlenmemiş tahıllar ve kuru yemişlerde bol miktarda bulunur.