Meyveler ve Sebzecilik
Elma, üzüm gibi iklim seçiciliği az olduğundan Türkiye'de geniş alanda üretilir. Isparta (%20), Karaman (%13) ve Niğde (%12) başlıca üretim bölgeleridir.
Kayısı üretiminde Türkiye dünya lideridir. Ilıman iklim koşullarında yetişen bu meyve, don olaylarından olumsuz etkilenir. Malatya (%46), Mersin (%17) ve Kahramanmaraş (%8) en büyük üreticilerdir.
İncir subtropikal iklim bitkisidir ve Türkiye dünya incir üretiminde birinci sıradadır. Aydın (%61), İzmir (%14) ve Bursa (%9) üretimde öne çıkar.
Turunçgiller Güneydoğu Asya kökenli olup Türkiye'de Akdeniz ve Ege kıyılarında yetişir. Adana, Hatay, Mersin ve Antalya üretimin yoğunlaştığı illerdir. Karadeniz'in bazı kesimlerinde mikroklima özelliği sayesinde turunçgil yetiştirilebilir.
Muz tropik iklim ürünü olup ülkemizde sadece Akdeniz kıyılarında yetiştirilir. Üretimin büyük kısmı Mersin'dedir.
Gururlanacak Bilgi: Türkiye, fındık üretiminde dünya lideri olup, küresel üretimin yarısından fazlasını tek başına karşılar!
Fındık, Türkiye'nin dünyada söz sahibi olduğu ürünlerin başında gelir. Karadeniz ikliminin özelliklerine uyum sağlamıştır. Ordu, Giresun, Samsun ve Sakarya en fazla üreten illerdir.
Antep fıstığı, yazların sıcak ve kurak, kışların ise çok soğuk olmadığı yerlerde yetişir. Şanlıurfa (%38), Gaziantep (%31) ve Siirt (%14) başlıca üretim bölgeleridir.
Türkiye'de sebzecilik oldukça gelişmiştir. Domates en çok yetiştirilen sebzedir. Antalya sofralık, Bursa ise salçalık domates üretiminde ilk sıradadır. Seracılık ise kışların ılık geçtiği Antalya, Mersin ve Adana kıyılarında yoğunlaşmıştır.