Asitler ve Bazlar
Asitler, suda çözündüklerinde hidrojen iyonu H+ veren maddelerdir. Limon, elma ve vişne gibi meyveler asidik özelliktedir ve tatları ekşidir. Asitler mavi turnusol kağıdını kırmızıya çevirir ve pH değerleri 0-7 arasındadır.
Bazlar ise suda çözündüklerinde hidroksit iyonu OH− veren maddelerdir. Tatları acıdır ve ele kayganlık hissi verirler. Bazlar kırmızı turnusol kağıdını maviye çevirirken pH değerleri 7-14 arasındadır.
Asitler ve bazlar tepkimeye girdiklerinde tuz ve su oluşturur. Nitrik asit gibi bazı asitler ayraç olarak kullanılır. Asitler organik (sitrik asit) ve inorganik (HCl, H₂SO₄) olabilir. Benzer şekilde bazlar da organik (adenin, timin) ve inorganik (NaOH, KOH) olabilir.
Önemli Not: İnsan kanının pH değeri ortalama 7,4'tür. Eğer bu değer 7'ye düşer ya da 7,8'e çıkarsa hayati tehlike oluşturabilir. Bu yüzden vücudumuzdaki pH dengesi sağlığımız için çok önemlidir!