Asitlerin ve Bazların Temel Özellikleri
Asitlerin en belirgin özelliği ekşi tatları. Limon, elma, sirke... Hepsinin tadı ekşi çünkü içlerinde asit var. Sitrik asit, malik asit, asetik asit gibi.
Asitlerin genel özellikleri şunlar: Ekşi tadıyorlar, mavi turnusol kağıdını kırmızıya çeviriyorlar, bazlarla tepkimeye girip tuz oluşturuyorlar, aşındırıcılar ve bazı metallere etkiyerek H2 gazı çıkarıyorlar.
Bazların tadı ise acı. Hardal, acı biber... Bunların acılığı içlerindeki bazlardan geliyor. Sabun, deterjan, çamaşır suyu, kireç de bazik maddeler.
Bazların özellikleri: Acı tadıyorlar, ciltte kayganlık hissi oluşturuyorlar, kırmızı turnusol kağıdını maviye çeviriyorlar, asitlerle tepkimeye giriyorlar ve aşındırıcı özellik gösteriyorlar.
💡 İpucu: Turnusol kağıdı ile asit-baz ayırımını kolayca yapabilirsin. Asitler kırmızı, bazlar mavi renk verir!