Suyun Sertliği
Su arıtımı, suların kullanılmadan önce renk, koku, tat, bulanıklık ve mikroorganizmalar gibi istenmeyen özelliklerinin iyileştirilmesi işlemidir. Suyun içindeki mineraller, suyun sertliğini belirler.
Suyun içinde çözünmüş kalsiyum, magnezyum ve +1'den yüksek değerliğe sahip katyonların miktarı arttıkça suyun sertliği artar. Çözünmüş iyon miktarı düşük olan sulara ise yumuşak su denir.
Sert suların özellikleri:
- Sabun kolayca köpürmez ve sabun tüketimi artar
- İçimi lezzetli değildir
- Buharlaştığında çökelti (kireçlenme) bırakır
- Şehir şebeke hatları, sıcak su boruları ve kazanlarda tortu oluşturur
Suların sertlik sınıflandırmasında CaCO₃ miktarına bakılır. 1 litrede 0-60 mg CaCO₃ içeren sular yumuşak, 61-120 mg CaCO₃ içeren sular orta sert, 121-180 mg CaCO₃ içeren sular sert, 181 mg ve üzeri CaCO₃ içeren sular ise çok sert olarak sınıflandırılır.
İlginç Bilgi: Suyun sertliğinin fazla olması sağlık açısından önemli bir sorun oluşturmaz, ancak suyun lezzetini ve temizleme kapasitesini olumsuz etkiler.