BASINCIN HÂL DEĞİŞİMİNE ETKİSİ VE AKIŞKANLARIN BASINCI
Basıncın artması sıvıların kaynama sıcaklığını artırır. Sıvı buhar basıncı dış basınca eşit olduğunda kaynama gerçekleşir. Bu yüzden düdüklü tencerelerde su 100°C'nin üzerinde kaynar ve yemekler daha kısa sürede pişer. Tam tersi durumda, yüksek yerlerde (örneğin Everest'te) su 70°C gibi düşük sıcaklıklarda kaynar.
Basınç, maddelerin erime sıcaklığını da etkiler. Erime sırasında hacmi azalan maddeler (buz, bizmut, antimon) üzerindeki basınç arttığında erime sıcaklıkları düşer. Bu yüzden kışın arabaların lastiklerinin geçtiği yerlerdeki karlar daha hızlı erir veya bir kartopunu sıktığımızda erimeye başlar. Erirken hacmi artan maddeler için ise basınç arttıkça erime sıcaklığı yükselir.
Akışkanların basıncı ile ilgili temel ilkeleri bilmek çok önemlidir. Akışkanlar (su, hava gibi) her zaman basıncın büyük olduğu yerden küçük olduğu yere doğru akar. Akışkanların kesit alanı daraldıkça sürati artar, sürat arttıkça da basınç düşer. Bu ilkeye Bernoulli ilkesi denir.
Bilgiyi hayata geçir: Uçaklar nasıl havalanır? Uçak kanadının üst kısmında hava akımı daha hızlıdır, bu nedenle üstteki basınç alttakine göre daha azdır. Oluşan basınç farkı, uçağın havalanmasını sağlar!
Bernoulli ilkesi günlük hayatımızda birçok yerde karşımıza çıkar. Örneğin, parfüm sıkma düzeneklerinde pompa yardımıyla oluşturulan hava akımı, basıncın düşmesine neden olur ve sıvı dışarı püskürür. Benzer şekilde, iki balon arasında hava üflediğimizde balonlar birbirine yaklaşır çünkü aralarındaki basınç düşer.