Sindirim Sistemi ve Temel Kavramlar
Sindirim, büyük moleküllü besinlerin hücrelerin kullanabileceği küçük parçalara ayrılması işlemidir. Besin içeriklerinden karbonhidrat, yağ ve proteinler sindirime uğrar. Su, vitamin ve mineraller zaten küçük moleküller olduğundan sindirime uğramazlar.
Sindirim iki şekilde gerçekleşir: Fiziksel sindirim (besinlerin çiğneme ve kas hareketleriyle küçük parçalara ayrılması) ve kimyasal sindirim (besinlerin enzimlerle küçük parçalara ayrılması).
Sindirim yolculuğumuz ağızda başlar. Dişlerimiz fiziksel sindirimi gerçekleştirirken, tükürük bezleri salgıladığı enzimlerle karbonhidratların kimyasal sindirimini başlatır. Besin daha sonra yutak ve yemek borusundan geçerek mideye ulaşır. Bu kısımlarda sindirim gerçekleşmez, sadece iletim görevi vardır.
Biliyor musun? Karbonhidratların sindirimi ağızda başlarken, proteinlerin sindirimi midede, yağların sindirimi ise ince bağırsakta başlar!
Midede kasılıp gevşeme hareketleriyle fiziksel sindirim yapılırken, mide özsuyu proteinlerin kimyasal sindirimini başlatır. Besinler bulamaç haline getirilerek ince bağırsağa gönderilir.