Bağ Doku ve Özellikleri
Bağ doku özellikleri ve yapısı, vücudumuzun temel destek sistemini oluşturur. Alt derinin yapısı ağırlıklı olarak temel bağ dokudan oluşur.
Temel bağ doku çeşitleri arasında en yaygın olanı, vücuttaki diğer doku ve organların arasındaki boşlukları dolduran dolgu maddesi gibi işlev gören temel bağ dokudur.
Bağ Doku Hücreleri ve Görevleri
Bağ doku hücreleri nelerdir sorusunun cevabı şu şekildedir:
- Fibroblastlar: Bağ dokunun protein liflerini üretir.
- Mast hücreleri: Histamin ve heparin üretir.
- Makrofajlar: Mikroorganizmaları fagositoz ile etkisiz hale getirir.
- Plazma hücreleri: Antikor üreterek vücut savunmasında görev alır.
- Melanosit hücreleri: Melanin pigmenti salgılayarak bulunduğu dokuya renk verir.
Definition: Bağ doku görevleri arasında destek sağlama, koruma, besin depolama ve savunma yer alır.
Dil (Tat Alma Duyusu)
Dil, tat alma duyusu organıdır ve aynı zamanda besinlerin yutulmasında ve konuşmada görev alır. Dil üzerinde çok sayıda papilla adı verilen tat tomurcukları bulunur.
Vocabulary: Tat tomurcuklarının yapısında kemoreseptör hangi duyu organlarında bulunur sorusunun cevabı olarak, dildeki tat reseptörleri örnek verilebilir.
İnsanlar dilleriyle 5 çeşit tadı alırlar: Tatlı, tuzlu, ekşi, acı ve umami. Dilin her bölgesi aslında her tadı algılar, ancak bazı bölgeler bazı tatları daha iyi algılar.
Example: Umami, tuzlu et tadıdır ve glutamat aminoasitinin tadıdır.