Miktar Zarfları, Yer-Yön Zarfları ve Soru Zarfları
Miktar Zarfları
Miktar zarfı nedir sorusuna cevap olarak, eylemleri, eylemsileri, sıfatları ve zarfları anlam yönünden tamamlayan ve "Ne kadar?" sorusunu yanıtlayan sözcükler olduğunu söyleyebiliriz.
Example: "Seni burada iki saat bekledim." cümlesinde "iki saat" bir miktar zarfıdır.
Miktar zarfı örnekleri:
- Bu gün onu biraz bekledim.
- Bu ayakkabılarla daha uzun görünüyorsun.
- Çok güzel anlattı.
- Oldukça hızlı koşuyor.
- Gayet iyi çalışıyor.
Highlight: Sıfatlardan önce gelen ve derecelendirme bildiren "en, daha, fazla, çok, gayet, pek, oldukça" gibi sözcükler derecelendirme zarfı ya da üstünlük zarfı olarak kullanılır.
Yer-Yön Zarfları
Yer yön zarfı eylemlerin ve eylemsilerin yerini veya yönünü belirten zarflardır. Bu zarflar herhangi bir ek almaz ve "Nereye?" veya "Hangi yöne?" sorularına cevap verir.
Example: "Misafirler yukarı çıktı." cümlesinde "yukarı" bir yer-yön zarfıdır.
Yer-yön zarfları örnekleri:
- İleri-geri
- Aşağı-yukarı
- İçeri-dışarı
- Öte-beri
Vocabulary: Yer-yön zarfları çekim eki aldıklarında isim olur, yönü belirttiğinde ise sıfat görevi üstlenir. Örneğin, "Yukarı çıktı" (zarf), "Yukarı kata çıktı" (sıfat).
Soru Zarfları
Soru zarfları, eylemlerin ve eylemsilerin nasıl, ne zaman, ne kadar, neden, niçin, niye, ne diye, ne zamandır yapıldığını veya yapılmadığını soran zarflardır.
Example: "Beni niçin aramadın?" cümlesinde "niçin" bir soru zarfıdır.
Soru zarfı örnekleri:
- Niye geç geldin?
- Neden durup duruyor kuşlar?
- Ne ağlayıp duruyor bu çocuk?
Highlight: "Ne" sözcüğü "niçin" anlamına geldiğinde zarf olur. Ayrıca, eylemi ve eylemsiyi gösteren "işte" sözcüğü gösterme zarfıdır. Örneğin, "İşte geldim" veya "İşte söylüyorum, seni seviyorum."