Dersler

Dersler

Daha Fazla

9. sınıf edebiyat hikaye ve mesnevi

22.07.2024

0

0

Paylaş

Kaydet


HİKAYE
Hikayenin edebi tanımı ; yaşanmış ya da yaşanabilecek bir olay veya durumu
kişi, yer ve zamana bağlı olarak anlatan düzyazı türüdür.

Kayıt Ol

Kaydol ve binlerce ders notuna sınırsız erişim sağla. Ücretsiz!

Tüm belgeleri görebilirsin

Milyonlarca öğrenciye katıl

Notlarını Yükselt

Kaydolduğunda Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursun

HİKAYE
Hikayenin edebi tanımı ; yaşanmış ya da yaşanabilecek bir olay veya durumu
kişi, yer ve zamana bağlı olarak anlatan düzyazı türüdür.

Kayıt Ol

Kaydol ve binlerce ders notuna sınırsız erişim sağla. Ücretsiz!

Tüm belgeleri görebilirsin

Milyonlarca öğrenciye katıl

Notlarını Yükselt

Kaydolduğunda Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursun

HİKAYE Hikayenin edebi tanımı ; yaşanmış ya da yaşanabilecek bir olay veya durumu kişi, yer ve zamana bağlı olarak anlatan düzyazı türüdür. Hikayede tek bir ana olay üzerinde durulur. Bu nedenle kişi sayısı azdır ve tasvirlerde ayrıntıya girilmez. Romanlara göre olaylar kısadır. Hikayenin yapı unsurları: Kişi, olay örgüsü, zaman ve mekandır. Hikayenin plan yapısı; serim, düğüm ve çözümden oluşmaktadır. Türk Edebiyatında Hikaye ile İlgili Bilgiler *Emin Nihat Bey'in Müsameretmane isimli eseri hikaye türünün ilk denemesidir. *Servetifünun döneminde geleneksel anlayışlar terk edilmiştir. *Türk edebiyatının ilk hikaye kitabı Ahmet Mithat Efendi'nin yazmış olduğu "Letaif-i Rivayet" adlı eseridir. *Batılı anlamda ilk modern hikaye örneğini ise Samipaşazade Sezai'nin "Küçük Şeyler" adlı eseridir. *Milli Edebiyat Dönemi'nde “Ömer Seyfettin, Refik Halit Karay, Halide Edip Adivar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu” gibi sanatçılar hikaye türünde başarılı örnekler vermiştir. *Servetifünun Döneminde Halil Ziya Uşaklıgil, Ahmet Hikmet Müftüoğlu hikaye türünde eser veren sanatçılardandır. DEDE KORKUT HİKAYELERİ Hikayeleri anonimdir. Eserin asıl adı "Kitâb-ı Dedem Korkud Alâ Lisân-ı Tâife-i Oğuzân"'dır. Hikayeler 9-11.yy arasında oluşup 15.yy'nin sonunda yazıya geçirilmiştir. Hikayelerde nazım ve nesir bir aradadır. Bir mukaddime (ön söz) ve 13 hikayeden oluşur. Toplamda 5 nüshası vardır; -Dresden -Türkistan -Vatikan -Kazan -Bursa !!!UYARI: Dede Korkut hikayelerin yazarı değildir. Kitapta Anadolu'da yaşayan yaşayan Müslüman Oğuzların yaşamı anlatılmaktadır. Oğuz boyunun kendi içerisinde verdiği mücadeleleri, diğer boylarla yaptığı savaşları, gibi konuları anlatmaktadır. Dede korkut hikayelerinin 3 hülasası vardır. HALK HİKAYELERİ Halk hikâyelerinin nesir kısmında olaylar, tasvirler yer alır; nazım kısmında ise duygular genellikle...

Aradığını bulamıyor musun? Diğer derslere göz at.

Knowunity, beş Avrupa ülkesinde 1 numaralı eğitim uygulaması!

Knowunity, Apple tarafından büyük ilgi gördü ve Almanya, İtalya, Polonya, İsviçre ve Birleşik Krallık'ta eğitim kategorisinde sürekli olarak en üst sıralarda yer aldı. Hemen Knowunity'e katıl ve dünya çapında milyonlarca öğrenciyle yardımlaş.

Ranked #1 Education App

İndir

Google Play

İndir

App Store

Knowunity, beş Avrupa ülkesinde 1 numaralı eğitim uygulaması!

4.9+

Ortalama Uygulama Puanı

13 M

Öğrenci Knowunity kullanıyor

#1

Eğitim uygulamaları tablosunda 11 ülkede

900 K+

Öğrenci ders notlarını yükledi

Kararsız mısın? Bizi bir de dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılarımızdan dinle!

iOS Kullanıcısı

Kesinlikle harika bir uygulama, resmen hayatımı kolaylaştırdı.

Stefan S, iOS Kullanıcısı

Uygulama çok basit ve iyi tasarlanmış. Şimdiye kadar aradığım her şeyi buldum

S., iOS Kullanıcısı

Ba-yıl-dım ❤️, çalışırken neredeyse her an kullanıyorum

Alternatif metin:

saz eşliğinde ifade edilir. Anonimdir. Nazım:Şiirsel duygular vb Nesir:Düz yazı Kerem ile Aslı, Tahir ile Zühre,Arzu ile Kamber örnekleri arasında verilebilir. *Halk hikayeleri,modern hikayeden önceki dönemde hikaye türünün işlevini görmüştür. *Halk hikâyelerinde sade ve anlaşılır bir dil kullanılır. Açıklık:Netlik Akıcılık:Ses akışına uygun,tek kelime Yalınlık:Sadelik,gereksiz ayrıntılardan kaçınmak Duruluk:Gereksiz sorulara yer vermemek Halk hikayeleri nesilden nesile sözlü olarak aktarılır. (Meddahlar tarafından) Halk hikayeleri nazım-nasır yapıya sahiptir. CENKNAMELER Savaş ve kahramanlık hikâyelerinin anlatıldığı, manzum, mensur veya nazım nesir karışık şekilde yazılabilen bir türdür. Türk edebiyatında en önemli kahramanlık hikayelerinin ilk sırasında Hz. Ali Cenknameleri gelmektedir. MESNEVİ Mesnevilerde genellikle aşk, kahramanlık konularıyla dini-tasavvufi konular işlenmiştir. Mesneviler bir bakıma bugünkü hikaye ve romanın yerini tutmuştur. Nazım birimi beyittir. Her beyit kendi içinde uyaklıdır. Divan edebiyatında aynı şaire ait beş mesnevinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan eserlere hamse denir. Türk edebiyatında hamse sahibi ilk şair Ali Şir Nevai'dir. Türk edebiyatında ilk mesnevi, Yusuf Has Hacip tarafından 15.yy'da kaleme alınan Kutadgu Bilig adlı eserdir. *Divan edebiyatının en uzun nazım biçimidir.