Kurtuluş Savaşı'nın temellerini oluşturan üç önemli kongre ve genelge, Türk tarihinin dönüm noktalarını belirlemiştir.
Amasya Genelgesi, Mustafa Kemal Paşa'nın milli mücadelenin ilk resmi belgesi olarak 22 Haziran 1919'da yayınlanmıştır. Amasya Genelgesi'nin amacı, vatanın bütünlüğünü ve milletin bağımsızlığını tehlikeye düşüren işgallere karşı milletin sesini duyurmaktı. Amasya Genelgesi'ni imzalayanlar arasında Mustafa Kemal Paşa, Ali Fuat Paşa, Rauf Bey ve Refet Bey bulunmaktaydı. Genelge, şifreli telgraf yoluyla tüm komutanlıklara ve sivil yöneticilere gönderilmiştir.
Erzurum Kongresi, 23 Temmuz - 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Erzurum Kongresi'nin önemi, Doğu Anadolu'nun birlik ve beraberliğini sağlaması ve milli mücadelenin temel ilkelerini belirlemesidir. Erzurum Kongresi maddeleri arasında milli sınırlar içinde vatanın bir bütün olduğu, mandacılık ve himayenin kabul edilemeyeceği, Kuvay-ı Milliye'nin tek güç olarak tanınması gibi önemli kararlar yer almıştır.
Sivas Kongresi, 4-11 Eylül 1919 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Sivas Kongresi'nin önemi, tüm vatanı temsil eden ilk kongre olması ve milli mücadelenin merkezi örgütünü oluşturmasıdır. Sivas Kongresi kararları arasında Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin kurulması, manda ve himayenin kesin olarak reddedilmesi, ve Temsil Heyeti'nin tüm yurdu temsil etme yetkisinin kabul edilmesi yer almıştır. Sivas Kongresi'nin özellikleri arasında ulusal nitelikte olması ve tüm yurdu kapsayan kararlar alması bulunmaktadır.