Osmanlı Devleti'nde Fetret Devri ve Anadolu Türk Birliği
Osmanlı Devleti'nin en kritik dönemlerinden biri olan Fetret Devri, KPSS Osmanlı Tarihi açısından büyük önem taşımaktadır. Ankara Savaşı sonrasında Timur'un Anadolu'dan çekilmesiyle başlayan bu süreç, devletin bölünme tehlikesi yaşadığı zorlu bir dönem olmuştur. Mehmed Çelebi'nin önderliğinde yeniden birliğin sağlanmasına kadar geçen sürede, devlet yapısında önemli değişimler yaşanmıştır.
Önemli Not: Fetret Devri'nde Osmanlı Devleti Anadolu'da büyük toprak kayıpları yaşarken, Balkanlarda önemli bir kayıp yaşanmamıştır. Bunun temel sebebi başarılı İskan ve İstimalet politikalarıdır.
Anadolu Türk Birliğinin kurulması sürecinde, Kütahya merkezli Anadolu Beylerbeyliği'nin oluşturulması yönetimsel açıdan önemli bir adım olmuştur. Denizci beyliklerin Osmanlı hakimiyetine girmesiyle donanma güçlenmiş, devlet denizlerde de söz sahibi olmaya başlamıştır. Bu dönemde Osmanlı Devleti; Trabzon Rum İmparatorluğu, Memlükler ve Timur İmparatorluğu ile sınır komşusu haline gelmiştir.
Tanım: Fetret Devri, Yıldırım Bayezid'in Ankara Savaşı'nda yenilmesinden sonra oğulları arasında yaşanan taht kavgalarının olduğu döneme verilen isimdir.
Şehzadeler arasındaki mücadelede Süleyman Çelebi Edirne'de, İsa Çelebi Balıkesir'de, Musa Çelebi Bursa'da ve Mehmed Çelebi Amasya'da hakimiyet kurmuştur. Bu karışık dönem, Çelebi Mehmet'in diğer kardeşlerini yenerek merkezi otoriteyi yeniden tesis etmesiyle son bulmuştur. Bu başarısından dolayı Çelebi Mehmet, Osmanlı Devleti'nin ikinci kurucusu olarak kabul edilmektedir.
Örnek: Şeyh Bedrettin İsyanı, bu dönemin en önemli toplumsal olaylarından biridir. Türkiye Selçuklu Devleti dönemindeki Baba İshak İsyanı'na benzer şekilde dini ve sosyal içerikli ilk büyük isyan olma özelliğini taşımaktadır.