Dersler

Dersler

Daha Fazla

10. Sınıf Tarih Türkiye Selçuklu Devleti

23.07.2024

0

0

Paylaş

Kaydet


TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ (1077-1308)
TÜRKİYE SELÇUKLULARI DÖNEMİ'NDE SİYASİ VE ASKERİ GELİŞMELER
Büyük Selçuklu Sultanı Melikşâh tarafından

Kayıt Ol

Kaydol ve binlerce ders notuna sınırsız erişim sağla. Ücretsiz!

Tüm belgeleri görebilirsin

Milyonlarca öğrenciye katıl

Notlarını Yükselt

Kaydolduğunda Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursun

TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ (1077-1308)
TÜRKİYE SELÇUKLULARI DÖNEMİ'NDE SİYASİ VE ASKERİ GELİŞMELER
Büyük Selçuklu Sultanı Melikşâh tarafından

Kayıt Ol

Kaydol ve binlerce ders notuna sınırsız erişim sağla. Ücretsiz!

Tüm belgeleri görebilirsin

Milyonlarca öğrenciye katıl

Notlarını Yükselt

Kaydolduğunda Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursun

TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ (1077-1308) TÜRKİYE SELÇUKLULARI DÖNEMİ'NDE SİYASİ VE ASKERİ GELİŞMELER Büyük Selçuklu Sultanı Melikşâh tarafından Anadolu'nun fethi için görevlendirilen KUTALMIŞOĞLU SÜLEYMAN ŞAH, İznik'e kadar bütün Anadolu'yu ele geçirerek 1077 tarihinde Türkiye Selçuklu Devleti'ni kurdu ve İznik şehrini devletin merkezi yaptı. Büyük Selçuklu Sultanı'na bağlı olarak Anadolu'ya hâkim olan Süleyman Şah, Bizans'ın siyasi durumundan faydalanarak sınırlarını genişletti ve nüfuzunu artırdı. Süleyman Şah, kardeşi Mansur'un isyanını Sultan Melikşah'ın gönderdiği Emîr Porsuk komutasındaki kuvvetin yardımıyla bastırdı. 1085 yılında Antakya Kalesi'ni alan Süleyman Şah, 1086'da Suriye Selçuklu Sultanı Tutuş'a Halep yakınlarında yenildi ve üzüntüsünden vefat etti. İsfahan'da gözetim altında tutulan I. KILIÇ ARSLAN, Sultan Melikşah'ın ölümü üzerine serbest bırakılınca Anadolu'ya gelerek babasının (Süleyman Şah'ın) mirasına sahip çıktı. I. Kılıç Arslan, Malatya'yı kuşattığında Haçlılar İznik'i ele geçirdiler. Eskişehir yakınlarında Dorylaion (Dorileon) Savaşı'nda Haçlılara yenilen I. Kılıçaslan, Haçlılar Anadolu'yu geçene kadar vur kaç taktiği ile onları yıprattı ve devletin merkezini Konya'ya taşıyarak Anadolu'da Selçuklu hâkimiyetini yeniden tesis etti. I. MESUT, II. Haçlı Seferi'nden dolayı Haçlılarla mücadele etti. III. Konrad idaresindeki Alman kuvvetlerini Ceyhan önünde 1147 tarihinde bozguna uğratan Sultan Mesut, VII. Lui idaresindeki Fransız ordusunu da Yalvaç'ta yenerek zafer kazandı. Konya'ya kadar gelen Bizans İmparatoru Manuel Komnenos'u da durdurmayı başardı. II. KILIÇ ARSLAN, Nureddin Mahmud Zengi'nin ölümü üzerine Batı Anadolu ve Marmara dışında bütün Anadolu'ya sahip oldu. Sultan II. Kılıç Arslan, Bizans ordusunu 1176 Miryokefalon Savaşı'nda yenilgiye...

Aradığını bulamıyor musun? Diğer derslere göz at.

Knowunity, beş Avrupa ülkesinde 1 numaralı eğitim uygulaması!

Knowunity, Apple tarafından büyük ilgi gördü ve Almanya, İtalya, Polonya, İsviçre ve Birleşik Krallık'ta eğitim kategorisinde sürekli olarak en üst sıralarda yer aldı. Hemen Knowunity'e katıl ve dünya çapında milyonlarca öğrenciyle yardımlaş.

Ranked #1 Education App

İndir

Google Play

İndir

App Store

Knowunity, beş Avrupa ülkesinde 1 numaralı eğitim uygulaması!

4.9+

Ortalama Uygulama Puanı

13 M

Öğrenci Knowunity kullanıyor

#1

Eğitim uygulamaları tablosunda 11 ülkede

900 K+

Öğrenci ders notlarını yükledi

Kararsız mısın? Bizi bir de dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılarımızdan dinle!

iOS Kullanıcısı

Kesinlikle harika bir uygulama, resmen hayatımı kolaylaştırdı.

Stefan S, iOS Kullanıcısı

Uygulama çok basit ve iyi tasarlanmış. Şimdiye kadar aradığım her şeyi buldum

S., iOS Kullanıcısı

Ba-yıl-dım ❤️, çalışırken neredeyse her an kullanıyorum

Alternatif metin:

uğrattı. Bu zafer ile Bizans'ın askerî gücü kırıldı ve Anadolu'nun Türkleşmesi sağlandı. I. GIYASEDDİN KEYHÜSREV 1207 yılında Antalya'yı, I. İZZETTİN KEYKÂVUS, 1214 yılında Sinop'u alarak Türklerin denizcilik faaliyetlerinin gelişmesine katkı sağladılar. Türkiye Selçuklu Devleti'ne en parlak dönemini yaşatan I. ALAADDİN KEYKUBAD, Anadolu'da Türk birliğini büyük ölçüde sağlayarak Alanya'yı fethetti. Sinop'taki tersanelerde yaptırdığı donanma ile Kırım'ın önemli ticaret şehri olan Suğdak'ı topraklarına kattı (1226), Anadolu'yu ele geçirmek isteyen Celalettin Harzemşah'ı 1230 tarihinde Yassıçemen Savaşı'nda yendi. Ayrıca Moğol tehlikesine karşı Anadolu'daki kaleleri güçlendirdi. Komşu devletlerle ittifaklar kurarak ve Moğollarla antlaşma yaparak Anadolu'yu güvence altına aldı. Selçuklu Veziri Sadettin Köpek'in tesirinde kalan II. GIYASEDDİN DÖNEMİ'nde çıkan Baba İshak İsyanı devleti zor durumda bıraktı. Bu isyanın güçlükle bastırılması Moğolları Anadolu'yu istila etmeye yönlendirdi. Baycu Noyan komutasındaki Moğollar, Selçuklu ordusunu 1243 Kösedağ Savaşı'nda yenilgiye uğrattı. Kösedağ Savaşı, Türkiye Selçuklu Devleti'nin yıkılış sürecine girmesine sebep oldu. XIII. yüzyılın sonlarına doğru Anadolu'da Türkmen Beylikleri birer birer bağımsızlıklarını ilan etmeye başladılar. UYARI: Türkiye Selçuklu Devleti, kuruluş döneminde bir taraftan Bizans'ı ve Haçlı saldırılarını bertaraf etmek diğer taraftan Türk beylikleri ve Eyyubilerle mücadele etmek zorunda kalmıştır. MİRYOKEFALON MUHAREBESİ (1176) Sultan I. Mesut'un ölümünden sonra tahta geçen oğlu II. Kılıç Arslan kısa sürede Anadolu'da güçlü bir duruma gelmiştir. 1162'de İstanbul'a giderek Bizans İmparatoru Manuel Komnenos ile Anadolu'daki siyasi hâkimiyetini sağlamak ve uç bölgelerdeki Türkmenleri kontrol altına almak amacıyla barış antlaşması imzalamıştır. Bu barışın ardından Sultan II. Kılıç Arslan, babası I. Mesut'un ölümünden sonra Anadolu'da dağılan Türk birliğini yeniden sağlamıştır. II. Kılıç Arslan'ın kudretinin Anadolu'da gittikçe arttığını fark eden İmparator Manuel Komnenos, Anadolu'ya yönelmiş Anadolu'daki Türk beylerini Sultan'a karşı kışkırtmıştır. İmparator, Türkmenlerin Bizans'a yaptıkları akınları engellemek ve II. Kılıç Arslan'ın Anadolu'daki gücünü kırmak, Selçukluların başkenti Konya'yı ele geçirmek ve Anadolu'daki Türk varlığına son vermek amacıyla Frenk, Sırp ve Macarlardan oluşan Bizans ordusuyla harekete geçmiştir. Manuel Komnenos ve II. Kılıç Arslan arasında gerçekleşen Miryokefalon Savaşı, Türkiye Selçukluları'nın zaferiyle sonuçlanmıştır. 1071 Malazgirt Savaşı'yla Anadolu'ya yerleşmeye başlayan Türkler, Miryokefalon Zaferi'nden sonra Anadolu'nun kesin olarak bir Türk yurdu olmasını sağlamışlardır. Bizans'ın askerî gücü kırıldığından Anadolu'yu Türklerden geri alma ümitleri sona ermiştir. Türkler, Batı Anadolu'ya yerleşerek faaliyetlerini İstanbul'a doğru yoğunlaştırmıştır.