Dersler

Dersler

Daha Fazla

10. sınıf Tarih Osmanlıdaki ilk fetihler, iskan ve istimalet politikaları

23.07.2024

0

0

Paylaş

Kaydet


İLK FETİHLER
Osman Bey
Osman Gazi'nin ilk harekât üssü Söğüt'tür. Devletin doğuşunun ikinci aşaması ise Karacahisar'ın
fethedilmesidir. Feti

Kayıt Ol

Kaydol ve binlerce ders notuna sınırsız erişim sağla. Ücretsiz!

Tüm belgeleri görebilirsin

Milyonlarca öğrenciye katıl

Notlarını Yükselt

Kaydolduğunda Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursun

İLK FETİHLER Osman Bey Osman Gazi'nin ilk harekât üssü Söğüt'tür. Devletin doğuşunun ikinci aşaması ise Karacahisar'ın fethedilmesidir. Fetihten sonra Osmanlı Beyliği'nin merkezini Söğüt'ten Karacahisar'a taşıyan Osman Gazi, bağımsızlık iddiasında bulunarak adına hutbe okutmuş, töresini (kanununu) ilan etmiş, Karacahisar'a kadı ve subaşı tayin etmiştir. 1299 yılında Eskişehir'in batısındaki Bilecik, Yarhisar, Yenişehir ve İnegöl fethedilmiştir. Osman Gazi'nin bir süre Bilecik ve Yenişehir'de kalması, buraların da beyliğin merkezi olarak anılmasına vesile olmuştur. UYARI: Karacahisar'ın fethi, Osman Gazi'yi gazilikten uç beyine yükseltmiştir. Osman Gazi, 1300-1304 yılları arasında Bilecik, Bursa ve İznik'i içine alan Bithynia'da (Bitinya) Bizans'a ait iki merkezi, İznik ve Bursa'yı almak için harekete geçmiştir. Bu maksatla Bizans'la yaptığı 1302 Koyunhisar Savaşı'nı kazanmıştır. Bu zafer Osman Gazi'yi bölgede lider duruma getirmiştir. UYARI: Koyunhisar Zaferi (1302), Osman Gazi'ye bir hanedan kurucusu özelliği kazandırmıştır. Bu başarı, Osmanlı hanedanının, siyasi ve kurumsal olarak devletleştiği tarih olarak kabul edilmektedir. UYARI: Osman Gazi'nin, beyliği ailenin diğer üyeleriyle birlikte idare etmesi; bu maksatla Karacahisar subaşılığını kardeşi Gündüz'e vermesi, önemli siyasi kararları amcası Dündar'a danışarak alması, oğlu Orhan'ı deneyimli kumandanlar Akça Koca, Konuralp, Köse Mihal ile seferlere göndererek onu beylik için hazırlaması eski Türk geleneklerine göre hareket ettiğini gösterir. Orhan Bey (1326-1361) Bursa'nın Fethi (1326): Osman Gazi Dönemi'nden itibaren başlayan Bursa kuşatmalarını devam etti- ren Orhan Bey, 1326'da şehri fethetti. Maltepe (Palekanon) Muharebesi (1329) ve İznik'in Alınması (1331): Osmanlı Devleti, Palekanon Savaşı'nda...

Aradığını bulamıyor musun? Diğer derslere göz at.

Knowunity, beş Avrupa ülkesinde 1 numaralı eğitim uygulaması!

Knowunity, Apple tarafından büyük ilgi gördü ve Almanya, İtalya, Polonya, İsviçre ve Birleşik Krallık'ta eğitim kategorisinde sürekli olarak en üst sıralarda yer aldı. Hemen Knowunity'e katıl ve dünya çapında milyonlarca öğrenciyle yardımlaş.

Ranked #1 Education App

İndir

Google Play

İndir

App Store

Knowunity, beş Avrupa ülkesinde 1 numaralı eğitim uygulaması!

4.9+

Ortalama Uygulama Puanı

13 M

Öğrenci Knowunity kullanıyor

#1

Eğitim uygulamaları tablosunda 11 ülkede

900 K+

Öğrenci ders notlarını yükledi

Kararsız mısın? Bizi bir de dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılarımızdan dinle!

iOS Kullanıcısı

Kesinlikle harika bir uygulama, resmen hayatımı kolaylaştırdı.

Stefan S, iOS Kullanıcısı

Uygulama çok basit ve iyi tasarlanmış. Şimdiye kadar aradığım her şeyi buldum

S., iOS Kullanıcısı

Ba-yıl-dım ❤️, çalışırken neredeyse her an kullanıyorum

Alternatif metin:

pusu kurma, sahte ricat gibi farklı savaş taktikleri kullanmıştır. Palekanon Zaferi'nden sonra İznik fethedilmiştir (1331). İzmit'in Fethi (1337): 1337'de Bizans İmparatoru'nun Arnavutluk'ta asilere karşı sefere çıkmasını fırsat bilen Orhan Bey, bütün kuvvetleriyle İzmit'i kuşattı. Ablukaya fazla dayanamayan Bizans, Orhan Bey ile anlaşıp kaleyi ahitname ile teslim etmek zorunda kaldı. UYARI: İzmit'in alınmasıyla artık Osmanlı Beyliği'nin sınırları, Gebze ve İzmit'i de içine alarak Karadeniz'e kadar uzanmıştır. Osmanlı Beyliği'nin Bursa, İznik ve İzmit gibi Bizans'ın üç büyük şehrini ele geçirmesi, Osmanlı'nın varlığını bağımsız bir devlet olarak sürdürecek güce ulaştığını göstermektedir. OSMANLI DEVLETİ'NİN RUMELİ'DEKİ İSKÂN VE İSTİMÂLET POLİTİKASI Orhan Bey, 1346'da Bizans tahtında hak iddia eden Kantakuzenos (Kantakuzen) ile bir ittifak yapmış kızı Theodora'yla (Teodora) da evlenmiştir. Bu durum Osmanlılara Bizans'ın iç işlerine karışma ve Trakya'daki iç savaşa katılma fırsatı vermiştir. Süleyman Paşa, Sırp ve Bulgar güçlerine karşı Kantakuzenos'a yardım için 1353'te Gelibolu'daki Çimpe Kalesi'ne yerleşmiştir. Kantakuzenos, yapılan yardımdan sonra Süleyman Paşa'nın Gelibolu bölgesini terk etmesini istediyse de Süleyman Paşa bunu kabul etmemiş; önce askerlerini sonra Anadolu'dan getirdiği göçebeleri Gelibolu'ya getirmiş, yeni köyler kurmuştur. Böylelikle Osmanlılar Rumeli'ye yerleşmiştir.