Karışımların Sınıflandırılması
Karışımların Sınıflandırılması homojen ve heterojen olmak üzere iki ana gruba ayrılır.
-
Homojen Karışımlar:
- Çözeltiler
-
Heterojen Karışımlar: a) Dispersiyon:
- Kolloid
- Süspansiyon b) Emülsiyon
Definition: Kolloid: Gözle görülemeyecek kadar küçük parçacıkların bir ortam içinde dağılmasıyla oluşan heterojen karışımdır.
Heterojen karışım Nedir sorusuna verilebilecek örnekler:
- Süspansiyon: Çamurlu su, tebeşir tozu-su
- Emülsiyon: Yoğurt, zeytinyağı-su, mayonez
- Aerosol: Sis, bulut, duman
Example: Aerosol karışım örnekleri arasında sis, bulut, hava ve duman sayılabilir.
Karışımları ayırma yöntemleri:
- Yoğunluk farkı ile ayırma
- Mıknatısla ayırma
- Santrifüjleme
- Eleme
- Ayıklama
- Süzme
- Diyaliz
- Kristallendirme
- Ayrımsal kristallendirme
- Özütleme (Ekstraksiyon)
- Damıtma (Destilasyon)
- Ayrımsal damıtma
Highlight: Karışımları ayırma yöntemleri nelerdir 7. sınıf? sorusuna cevap olarak eleme, ayıklama, süzme, mıknatısla ayırma gibi temel yöntemler verilebilir.