Elementler, Bileşikler ve Kimyasal Güvenlik
Elementler ve bileşikler, kimyanın temel yapı taşlarıdır.
Definition: Elementler, saf maddelerdir ve yapılarında tek cins atom bulunur. Fiziksel ve kimyasal yöntemlerle daha basit maddelere ayrışmazlar.
Elementler, tek atomlu (monoatomik), iki atomlu (diatomik) ve çok atomlu (poliatomik) olabilir.
Example: Tek atomlu elementler: H, Ne, Au, He; İki atomlu elementler: O₂, N₂, Cl₂; Çok atomlu elementler: O₃, S₈, P₄
Periyodik tabloda elementler ametal, yarı metal, metal ve soygazlar olarak sınıflandırılır.
Definition: Bileşikler, saf ve homojen maddelerdir. En az iki farklı tür atom içerirler ve belirli koşullarda sabit erime ve kaynama noktaları vardır.
Kimya uygulamalarında iş sağlığı ve güvenliği önemli bir konudur. Kimyasal maddelerin etkileri insan sağlığı ve çevre açısından dikkatle değerlendirilmelidir.
Highlight: Tehlikeli kimyasal maddelerle çalışmalarda alınması gereken önlemler arasında koruyucu ekipman kullanımı, uygun havalandırma ve acil durum prosedürleri bulunur.
Kimyasal maddelerin tehlike sembolleri şunları içerir: tahriş edici, patlayıcı, yanıcı, radyoaktif, çevreye zararlı, aşındırıcı ve zehirli maddeler.
Example: Derişik asitlerle çalışırken dikkatli olunmalı, asit çözeltisi hazırlanacaksa asit yavaşça su içerisine dökülüp seyreltilmeli, asla asit üzerine su eklenmemelidir.
Bu bilgiler, 9. sınıf kimya bilimi konu anlatımı pdf ve TYT Kimya Bilimi konu anlatımı pdf içeriklerinde sıkça yer alan temel konulardır.