Optik konusu, ışığın davranışını ve görme olaylarını inceleyen fiziğin önemli bir alanıdır. Gölge oluşumu ve küresel aynalar bu konunun temel yapı taşlarını oluşturur.
Işık kaynağından çıkan ışınların opak bir cisim tarafından engellenmesiyle tam gölge ve yarı gölge oluşur. Tam gölge, ışık ışınlarının hiç ulaşamadığı karanlık bölgedir. Yarı gölge ise kısmen aydınlık olan bölgedir. Gölge oluşumunda cismin boyutu, ışık kaynağına olan uzaklığı ve ışık kaynağının büyüklüğü önemli faktörlerdir. Gölge ve Yarı Gölge deneyi ile bu kavramlar pratik olarak gözlemlenebilir.
Küresel aynalar, küre parçasının iç veya dış yüzeyinin parlatılmasıyla elde edilir. Çukur ayna ve tümsek ayna olmak üzere iki çeşittir. Çukur ayna özellikleri arasında ışığı bir noktada toplayabilmesi ve gerçek görüntü oluşturabilmesi vardır. Teleskop, diş hekimliği aynası ve araç farları gibi günlük hayatta sık kullanılan örnekleri mevcuttur. Tümsek ayna özellikleri ise ışığı dağıtması ve daima sanal görüntü oluşturmasıdır. Güvenlik aynaları ve araç dikiz aynaları tümsek aynalara örnektir. Küresel aynalar konusunda odak noktası, merkez, tepe noktası ve asal eksen gibi temel kavramlar önemlidir. Bu konuların detaylı anlatımına TYT Fizik optik PDF ve 10.sınıf fizik optik konu özeti kaynaklarından ulaşılabilir.