Bilime Farklı Yaklaşımlar ve Ahlak Felsefesi
Bu sayfada bilim felsefesi ve ahlak felsefesinin temel kavramları ele alınmaktadır.
Bilime farklı yaklaşımlar başlığı altında bilimin iki farklı yönü incelenmektedir:
-
Ürün olarak bilim: Bu yaklaşıma göre bilim, bilimsel yöntemlerle yapılan çalışmaların sonucudur. Bilimi anlamak için yazılı metinlere bakmak gerekir.
-
Etkinlik olarak bilim: Bu yaklaşımda bilim bir süreç ve bilim insanları topluluğunun etkinliği olarak değerlendirilir. Bilimin yapısını anlamak için bilimle uğraşan topluluğun inançlarını ve yapılarını anlamak gerekir.
Vocabulary: Paradigma - Bilim insanlarının yaptığı bilimsel çalışmalarda o döneme hakim olan ortak fikir ve düşüncelerdir. Paradigma zamanla değişir.
Ahlak felsefesi bölümünde ise ahlakın ne olduğu, iyi ve kötünün nasıl oluştuğu ve insan eylemlerinin nedenleri incelenmektedir.
Definition: Özgürlük - İradeyi kullanarak istediğini yapabilmesidir.
Definition: Erdem - Kişinin iyi ve kötü seçeneği varken her zaman iyiye yönelmesidir.
Kant'ın ahlak anlayışına göre, bir eylemin ahlaki olabilmesi için ödeve uygun olması gerekir. Kant, davranışların sonuçlarına değil amaçlarına göre değerlendirilmesi gerektiğini savunur.
Highlight: Utilitarizm (Toplumsal faydacılık) ve Pragmatizm (Bireysel faydacılık) gibi farklı ahlak anlayışları da bulunmaktadır.
Son olarak, "Davranışlarımızda Özgür müyüz?" sorusu ele alınmaktadır. Determinizm (Belirlenimcilik) kavramı açıklanarak, insanın eylemlerinin ne kadar özgür olduğu sorgulanmaktadır.
Definition: Determinizm - İnsanın bir takım etkenlerin (psikolojik, toplumsal, biyolojik vb.) zorunlu sonucu olarak eylemlerini gerçekleştirdiği görüşüdür.