Türkiye'nin jeomorfolojik özellikleri, ülkemizin yeryüzü şekillerini ve bu şekillerin oluşum süreçlerini kapsar. Bu özellikler, milyonlarca yıllık jeolojik süreçler sonucunda şekillenmiştir.
Jeomorfolojik özellik Nedir? Bir bölgenin yeryüzü şekillerinin oluşumu, gelişimi ve değişimini inceleyen özellikleridir. Dağlar, ovalar, platolar, vadiler gibi yeryüzü şekilleri jeomorfolojik özellikleri oluşturur. Türkiye'nin jeomorfolojik gelişimi üç ana dönemde gerçekleşmiştir: Paleozoik, Mezozoik ve Senozoik. Bu dönemler boyunca Anadolu'nun bugünkü görünümünü kazanmasında tektonik hareketler, volkanik faaliyetler ve aşınma-birikme süreçleri etkili olmuştur.
Jeolojik ve jeomorfolojik doğa olayları ülkemizin şekillenmesinde önemli rol oynamıştır. Jeolojik özellik nedir? sorusuna cevap olarak, bir bölgenin kayaç yapısı, yaşı ve oluşum süreçlerini kapsayan özellikler olduğunu söyleyebiliriz. Jeolojik ve jeomorfolojik farkı ise şu şekilde açıklanabilir: Jeoloji kayaçların yapısı ve oluşumuyla ilgilenirken, jeomorfoloji bu kayaçların yüzey şekillerini ve bunların değişim süreçlerini inceler. Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konum, genç bir dağ sistemine sahip olması ve aktif fay hatları üzerinde yer alması nedeniyle, ülkemiz zengin jeomorfolojik özelliklere sahiptir. Bu özellikler arasında Toros Dağları, İç Anadolu'nun geniş platoları, Karadeniz'in dik yamaçları ve Ege'nin girintili-çıkıntılı kıyıları sayılabilir.