Harita Bilgisi ve Projeksiyon Yöntemleri
Bu bölümde 9.sınıf harita bilgisi özet kapsamında haritaların temel özellikleri ve projeksiyon yöntemleri ele alınmaktadır.
Harita, dünyanın tamamının veya bir kısmının kuş bakışı görünümünün belirli kurallara uyarak küçültülüp düzleme aktarılmasıdır. Haritanın olmazsa olmaz özellikleri kuş bakışı görünüm, ölçek ve izdüşümdür.
Vocabulary: Kroki, haritadan farklı olarak kurallara uymadan ve ölçeksiz çizilen bir taslaktır.
Haritanın unsurları başlık, koordinat, lejant ve yön okudur. Bu öğeler haritayı daha kaliteli ve kullanışlı hale getirir.
Highlight: Dünya'nın şekli, yeryüzü şekilleri ve küçültmelerden dolayı haritalar kusursuz değildir.
Projeksiyon Yöntemleri Coğrafya konusu kapsamında, Dünya'nın şeklinden kaynaklı bozulmaları önlemek için projeksiyon yöntemleri geliştirilmiştir. Başlıca projeksiyon türleri şunlardır:
-
Silindirik projeksiyon: Projeksiyon yüzeyine temas eden ekvator çevresinde bozulma azdır, kutuplara doğru artar.
-
Konik projeksiyon: Temas eden orta kuşakta bozulma azdır, ekvatora doğru bozulmalar artar.
-
Düzlemsel projeksiyon: Projeksiyon yüzeyine temas eden kutup ve yakın alanlarda bozulmalar azdır, ekvatora doğru bozulma artar.
Example: Konik projeksiyon hangi ülkelerde kullanılır sorusuna örnek olarak, orta enlemlerde yer alan ülkeler verilebilir.
Bu TYT Coğrafya Harita Bilgisi PDF içeriği, öğrencilerin harita okuma ve anlama becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacak temel bilgileri sunmaktadır.