Dolaşım Sistemi ve Kalbin Yapısı
Dolaşım sistemi, kalp, damarlar ve kandan oluşan vücudumuzun yaşamsal sistemlerinden biridir. Kan dolaşım sistemi, vücudumuzda madde taşınması, hormonların iletimi, düzenleme, savunma ve koruma gibi hayati görevleri yerine getirir.
Tanım: Dolaşım sistemi, vücuttaki tüm hücrelere besin ve oksijen taşıyan, atık maddeleri uzaklaştıran ve vücut savunmasında rol oynayan yaşamsal bir sistemdir.
Kalp, göğüs boşluğunda ortada ancak sola meyilli konumlanmış, ortalama 280-300 gram ağırlığında bir organdır. Sağ akciğer 3 loblu, sol akciğer 2 lobludur ve kalp bu boşlukta yerleşmiştir. Kalp kası üç temel tabakadan oluşur: En dışta bağ dokudan yapılmış perikard, ortada kalp kasından oluşan miyokard ve en içte epitel dokudan oluşan endokard bulunur.
Özellikler: Kalbin çalışma mekanizması dört odacıklı bir yapı üzerinden işler. İki kulakçık ve iki karıncıktan oluşan kalbin sol tarafında daima temiz kan, sağ tarafında ise kirli kan bulunur. Kulakçıklar ve karıncıklar arasında tek yönlü kapakçıklar yer alır.