Tepki, Adaptasyon ve Üreme
Tepki, canlıların ihtiyaçlarına ve yapılarına göre uyarılara karşı verdiği yanıtlardır. Her tepki gözle görülür olmayabilir.
Definition: Adaptasyon, değişen çevre koşullarına karşı canlıların gösterdiği uyumdur. Çevre koşullarına uyum sağlayamayan canlılar yaşayamaz ve ölür.
Üreme, canlıların nesillerini devam ettirmek için yeni bireyler meydana getirmesidir. İki türlü üreme vardır:
a) Eşeyli üreme: En az iki canlı tarafından gerçekleştirilen üreme
b) Eşeysiz üreme: Tek canlı tarafından gerçekleştirilebilen üreme
Büyüme ve gelişme, canlıların önemli özelliklerindendir. Büyüme, canlının hacimsel artışı; gelişme ise canlıda var olan yapı ve organların yeni işlevler edinmesidir.
Example: Tek hücreli canlılarda büyüme, hücre hacminin artışıdır. Çok hücreli canlılarda ise var olan hücrelerin bölünerek yeni hücreler oluşturmasıdır.
Organizasyon, ortak bir amaç için birlikte ve uyumlu çalışmaya denir. Canlılarda ortak amaç yaşamın devamıdır, bu yüzden canlının vücudundaki organlar beraber ve düzenli çalışır.
Highlight: Canlıların 7 ortak özellikleri 3. sınıf düzeyinde tepki, adaptasyon ve üreme konuları basitleştirilerek anlatılır. 3.sınıf canlıların ortak özellikleri etkinlik çalışmalarında bu konular üzerinde durulur.
Homeostazi (İç Denge), canlının kararlı bir iç yapıya sahip olmasıdır. Her canlının türüne göre belirli değerler arasında olması gerekir.
Example: İnsan vücudunun sıcaklığı 36.5°C civarındadır. Bu sıcaklık 32°C'nin altına inip 42°C'nin üzerine çıkarsa ölüm riski oluşur.
Canlıların ortak özellikleri nelerdir 3. sınıf konusunda homeostazi kavramı genellikle yer almaz, ancak 9.sınıf biyoloji canlıların ortak özellikleri ders notları pdf içeriklerinde detaylı olarak işlenir.