Dersler

Dersler

Daha Fazla

Biyoloji Endokrin Sistem

24.07.2024

2

0

Paylaş

Kaydet


AYT BİYOLOJİ ENDOKRİN SİSTEM
Endokrin sistem yavaş ama uzun süreli etkiye sahiptir.
Epifiz bezi, melatonin hormonunu özellikle gece salgılar

Kayıt Ol

Kaydol ve binlerce ders notuna sınırsız erişim sağla. Ücretsiz!

Tüm belgeleri görebilirsin

Milyonlarca öğrenciye katıl

Notlarını Yükselt

Kaydolduğunda Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursun

AYT BİYOLOJİ ENDOKRİN SİSTEM
Endokrin sistem yavaş ama uzun süreli etkiye sahiptir.
Epifiz bezi, melatonin hormonunu özellikle gece salgılar

Kayıt Ol

Kaydol ve binlerce ders notuna sınırsız erişim sağla. Ücretsiz!

Tüm belgeleri görebilirsin

Milyonlarca öğrenciye katıl

Notlarını Yükselt

Kaydolduğunda Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursun

AYT BİYOLOJİ ENDOKRİN SİSTEM Endokrin sistem yavaş ama uzun süreli etkiye sahiptir. Epifiz bezi, melatonin hormonunu özellikle gece salgılar. FSH, foliküllerden östrojen salgılarken erkeklerde spermotogenezi başlatır. Prolaktin hormonu hem kadında hem erkekte bulunur. Zaten öğrendiğimiz bütün hormonlar müfredata göre hem kadında hem de erkekte bulunur. Prolaktin kadınlarda gebelik sürecinde süt bezlerinin oluşmasını sağlar. STH yağ sentezini azaltır, protein sentezini artırır. Çocuklukta az salgılanırsa cücelik görülebilir. Gelişme çağında somatotropik hormonunun aşırı artması devliğe neden olur. Eğer gelişme çağından sonra bir artış olursa akromegali olur. ACTH kortizol üretimi için böbrek üstü bezinin korteks bölgesini uyarır. Tiroksin hormonunun temel görevlerinden biri de metabolizma hızını artırmaktır. ADH in normalden az salgılanırsa şekersiz şeker yabi diabet hastalığına neden olur. Oksitosin rahim aslarını kasarak doğumun kolaylaşmasını sağlar. Tiroksin eksikliği çocukluk döneminde zeka ve gelişim geriliğine neden olur. Hatta buna 'kretenizm' denilir. Hipofiz bezi tüm endokrin organlarının çalışmasını düzenlemez. Mesela paratiroidi ve pankreasi doğrudan uyaramaz. Timus bezi yaşlandıkça körelir. Kortizol bağışıklık sistemini yavaşlatır. Testosteron steroid yapılıdır. Karaciğer ve böbreklerde D vitaminini aktifleştiren hormon parathormondur. Timus, timozin adı verilen hormonu üretir. Ayrıca timüs, T lenfositlerinde de görevlidir. Böbrek üşüt bezinin dıs kısmı KORTEKS dir ve ACTH ile uyarılır. Kortizol stresi azaltır ancak bağışıklığı düşürür. Aldosteron, kandaki sodyum iyonunu artırır, potasyum iyonunu ise azaltır. Kan şekeri üzerinde etki gösteren hormonlar insülin ve glukagondur. Kan şekeri üzerinde antagonist etki gösteren hormonlar ADH ve Oksitosindir. Rahim duvarında mitozu artıran...

Aradığını bulamıyor musun? Diğer derslere göz at.

Knowunity, beş Avrupa ülkesinde 1 numaralı eğitim uygulaması!

Knowunity, Apple tarafından büyük ilgi gördü ve Almanya, İtalya, Polonya, İsviçre ve Birleşik Krallık'ta eğitim kategorisinde sürekli olarak en üst sıralarda yer aldı. Hemen Knowunity'e katıl ve dünya çapında milyonlarca öğrenciyle yardımlaş.

Ranked #1 Education App

İndir

Google Play

İndir

App Store

Knowunity, beş Avrupa ülkesinde 1 numaralı eğitim uygulaması!

4.9+

Ortalama Uygulama Puanı

13 M

Öğrenci Knowunity kullanıyor

#1

Eğitim uygulamaları tablosunda 11 ülkede

900 K+

Öğrenci ders notlarını yükledi

Kararsız mısın? Bizi bir de dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılarımızdan dinle!

iOS Kullanıcısı

Kesinlikle harika bir uygulama, resmen hayatımı kolaylaştırdı.

Stefan S, iOS Kullanıcısı

Uygulama çok basit ve iyi tasarlanmış. Şimdiye kadar aradığım her şeyi buldum

S., iOS Kullanıcısı

Ba-yıl-dım ❤️, çalışırken neredeyse her an kullanıyorum

Alternatif metin:

en önemli hormon östrojendir. Sertoli hücreleri spermotogenezi başlatırken leydig hücreleri testosteron üretir. FSH setoli gücrelerini, LH ise Leydig hücrelerini uyarır. Kan kalsiyum dengesine antagonist etki eden hormonlar parathormon ve kalsitonindir. ADH eksikliğinde böbrek nefronlarından emilen su miktarı azalır ve hipotonik idrar oluşturur. Kadınlarda menstüral döngüyü başlatan hormon FSH ovulasyonu sağlayan ise LH dır. Parathormon; Kanda kalsiyum seviyesinin düşmesi ile başlar, Bağırsaklardan ve böbreklerden kalsiyum emilimini atırır. Kalsitonin kandan kemiğe, parathormon kemikten kana, Kemiklerde kalsiyum emilimini azaltır. Normalden az salgılanırsa vücutta tetani görülür. Parathormon fosfat emilimini azaltır. Kalsiyumu artırır. Kalsitonin; Kanda kalsiyum seviyesi artarsa tiroit bezi uyarılır ve kalsitonin salgılanır. Böbreklerden ve bağırsaklardan kalsiyum emilimi azalacak. Kandan kemiğe kan geçişi gerçekleşecek. Gonadotropin: Üreme kanallarını uyaran hormon demektir. FSH ve LH örnek verilebilir. İnsülin; Karaciğerde glikozu glikojene dönüştürür. Yağ sentezini artırır. Amino asit emilimini uyararak protein sentezini etkiler. Glukozun iskelet kasına girişini kolaylaştırır. Diabetes insibitus: ADH eksikliği Diabetes Mellitus: Kanda insülin eksikliği İkisininde ortak özelliği sık sık idrara çıkılmadır. NOT: Graves ve Haşimato troiti ikiside otoimmündür. Graveste TSH taklit edilir. Trioit bezi sürekli uyarlır ve trioksin oluşur. Haşimato ise triot bezine saldırır ve trioksin eksikliği görülür. Hipotroid oluşturur.