Bitki dokuları ve iletim sistemleri, bitkilerin yaşamsal faaliyetlerini sürdürmelerinde kritik rol oynayan temel yapılardır.
Meristem Doku, bitkilerin büyüme ve gelişmesinden sorumlu olan özelleşmiş hücrelerden oluşur. Bu doku sürekli bölünme yeteneğine sahiptir ve bitkinin boyuna ve enine büyümesini sağlar. Primer ve sekonder Meristem Doku olmak üzere iki ana tipe ayrılır. Primer meristem uç kısımlarda bulunurken, sekonder meristem gövde ve köklerde yer alır.
Bitkisel dokular içerisinde Parankima hücreleri temel doku sistemini oluşturur. Parankima çeşitleri ve özellikleri arasında özümleme, depo, havalandırma ve iletim parankiması bulunur. Ksilem ve floem özellikleri bitkinin iletim sisteminin temelini oluşturur. Ksilem nedir sorusunun cevabı, su ve mineral maddelerin taşınmasını sağlayan doku sistemidir. Floem nedir diye bakıldığında ise, organik besinlerin taşınmasından sorumlu doku sistemidir. Ksilem floem farkı en belirgin olarak taşıdıkları maddeler ve taşıma yönlerinde görülür. Bitkilerde iletim demetleri içerisinde yer alan Kambiyum nedir sorusunun yanıtı, sekonder büyümeyi sağlayan lateral meristem dokusudur. Destekleyici dokular olan Kollenkima ve Sklerenkima nedir konularına gelince, bunlar bitkiye mekanik destek sağlayan özelleşmiş dokulardır.
Bu temel bilgiler AYT Biyoloji Ders Notları PDF ve Bitki Biyolojisi PDF kaynaklarında detaylı olarak işlenmektedir. Bitki Biyolojisi özet materyalleri, öğrencilerin konuyu daha iyi kavramasına yardımcı olmaktadır. 12.sınıf biyoloji özet pdf içeriklerinde bu konular sınav odaklı bir şekilde ele alınmaktadır.