Dersler

Dersler

Daha Fazla

Eşeysiz üreme

26.07.2024

1

0

Paylaş

Kaydet


ESEYSIZ WREME
Canlıların neslini devam
eftirmek üzere kendine benzer
yeni bireyler oluşturmasına
úreme denir.Cantilar.eşeyli ve
eşeysiz olma

Kayıt Ol

Kaydol ve binlerce ders notuna sınırsız erişim sağla. Ücretsiz!

Tüm belgeleri görebilirsin

Milyonlarca öğrenciye katıl

Notlarını Yükselt

Kaydolduğunda Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursun

ESEYSIZ WREME Canlıların neslini devam eftirmek üzere kendine benzer yeni bireyler oluşturmasına úreme denir.Cantilar.eşeyli ve eşeysiz olmak üzere 2 çeşit üreme vardır. Eseysiz Üreme Cesitleri: 1-Bölünerek çoğalma 2- Tomurcuklanarak üreme 3-Sporla üreme 4- Rejenerasyon ile üreme 5-Veratatif üreme 6-Partenogenez TANIM: Bir canlının tek başına gamet oluşumu, dolenme ve zigot olmadan yeni bireyler olusturmasıdır. Bazı ökaryot canlılar ile prokaryotların çoğu eseysiz olarak çoğalır. Çoh hücreli canlılardan ise bazı omurgasız hayvanlar, algler ve bazı bitkilerde eşeysiz üreme ile çoğalabilir. . Genel Özellikleri: Tek atadan yeni bireyler oluşur. Gamet oluşumu, döllenme ve zigot görülmez. Temeli mitoz bölünmeye dayalıdır. Kalitsal çeşitlilik (genetik varyasyon) gozlemez. (olursa nedeni mutasyondur.) • Kısa zamanda çok sayıda yeni birey oluşumunu sağlayan hızlı üreme biçimidir. . Eseysiz üreyen canlıların adaptasyon yapma sansı oldukça düşüktür. 1) Bolünerek Çoğalma Prokaryotik ve ökaryotik tek hücrilelerde görülür. En hızlı üreme tipidir. Birey sayısı geometrik dizi seklinde artar. Prokaryotlarda bölünerek üreme mitoz esasına dayanmaz, okaryotlarda mitoz esasına dayanır. 2) Tomurcuklanarak Ureme: Bira mayasında, hidra ve mercan gibi canlılarda görülür. Ana bireyin vücudundo mitozla oluşan çıkıntının gelişmesiyle yeni bir bireyin oluşmasıdır. Oluşan çıkıntının kalması ile oluşan canlıların koloni oluşumu görülebilir. 3)Sporta Üreme: Plazmodyum, bazı mantarlar ve tohumsuz bazı bitkilerde (egrelti otu karayosunu) görülür. Sporlar, mayoz bölünme sonucunda oluşan haploid yapıda hücreler olup olumsuz koşullara dayanıklıdır. 4) Rejenerasyon: Farklı nedenlerle zarar gören ya da kopan vücut parçalarını yenileme özelliğine denir. Canlidan kopan bu vücut parçaları eksik kısımlarını tamamlayarak yeni bir canlıya dönüşür. Bu olaya rejenerasyonla üreme denir. 5) Vejartatif Ureme Gövde, yaprak...

Aradığını bulamıyor musun? Diğer derslere göz at.

Knowunity, beş Avrupa ülkesinde 1 numaralı eğitim uygulaması!

Knowunity, Apple tarafından büyük ilgi gördü ve Almanya, İtalya, Polonya, İsviçre ve Birleşik Krallık'ta eğitim kategorisinde sürekli olarak en üst sıralarda yer aldı. Hemen Knowunity'e katıl ve dünya çapında milyonlarca öğrenciyle yardımlaş.

Ranked #1 Education App

İndir

Google Play

İndir

App Store

Knowunity, beş Avrupa ülkesinde 1 numaralı eğitim uygulaması!

4.9+

Ortalama Uygulama Puanı

13 M

Öğrenci Knowunity kullanıyor

#1

Eğitim uygulamaları tablosunda 11 ülkede

900 K+

Öğrenci ders notlarını yükledi

Kararsız mısın? Bizi bir de dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılarımızdan dinle!

iOS Kullanıcısı

Kesinlikle harika bir uygulama, resmen hayatımı kolaylaştırdı.

Stefan S, iOS Kullanıcısı

Uygulama çok basit ve iyi tasarlanmış. Şimdiye kadar aradığım her şeyi buldum

S., iOS Kullanıcısı

Ba-yıl-dım ❤️, çalışırken neredeyse her an kullanıyorum

Alternatif metin:

ve kökler bitkinin vejaitatif organlari olup bu kısımlarını kullanarak yeni bitkiler elde etmesidir. . Celikleme gül. nar.incir •Sorunicu gorde → cilek . Sagan lale, sarımsak Yumru patates.yer elmasi • Daldirma → turunçgiller Rizom zencefil, orik otu 6) Partenogenez: Yumurtanın döllenmeden mitozla gelişerek yeni birey oluşturmasıdır.