Dersler

Dersler

Daha Fazla

Dokuzuncu sınıf biyoloji

11.08.2024

15

0

Paylaş

Kaydet


PROTEINLER
- Canlıların yapışında en fazla bukinan organik bileşik.
Yapısında karbon (C), hidrogen (H), oksigen (0), we a30+ (N) mutlaka bul

Kayıt Ol

Kaydol ve binlerce ders notuna sınırsız erişim sağla. Ücretsiz!

Tüm belgeleri görebilirsin

Milyonlarca öğrenciye katıl

Notlarını Yükselt

Kaydolduğunda Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursun

PROTEINLER
- Canlıların yapışında en fazla bukinan organik bileşik.
Yapısında karbon (C), hidrogen (H), oksigen (0), we a30+ (N) mutlaka bul

Kayıt Ol

Kaydol ve binlerce ders notuna sınırsız erişim sağla. Ücretsiz!

Tüm belgeleri görebilirsin

Milyonlarca öğrenciye katıl

Notlarını Yükselt

Kaydolduğunda Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursun

PROTEINLER
- Canlıların yapışında en fazla bukinan organik bileşik.
Yapısında karbon (C), hidrogen (H), oksigen (0), we a30+ (N) mutlaka bul

Kayıt Ol

Kaydol ve binlerce ders notuna sınırsız erişim sağla. Ücretsiz!

Tüm belgeleri görebilirsin

Milyonlarca öğrenciye katıl

Notlarını Yükselt

Kaydolduğunda Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursun

PROTEINLER
- Canlıların yapışında en fazla bukinan organik bileşik.
Yapısında karbon (C), hidrogen (H), oksigen (0), we a30+ (N) mutlaka bul

Kayıt Ol

Kaydol ve binlerce ders notuna sınırsız erişim sağla. Ücretsiz!

Tüm belgeleri görebilirsin

Milyonlarca öğrenciye katıl

Notlarını Yükselt

Kaydolduğunda Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursun

PROTEINLER
- Canlıların yapışında en fazla bukinan organik bileşik.
Yapısında karbon (C), hidrogen (H), oksigen (0), we a30+ (N) mutlaka bul

Kayıt Ol

Kaydol ve binlerce ders notuna sınırsız erişim sağla. Ücretsiz!

Tüm belgeleri görebilirsin

Milyonlarca öğrenciye katıl

Notlarını Yükselt

Kaydolduğunda Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursun

PROTEINLER
- Canlıların yapışında en fazla bukinan organik bileşik.
Yapısında karbon (C), hidrogen (H), oksigen (0), we a30+ (N) mutlaka bul

Kayıt Ol

Kaydol ve binlerce ders notuna sınırsız erişim sağla. Ücretsiz!

Tüm belgeleri görebilirsin

Milyonlarca öğrenciye katıl

Notlarını Yükselt

Kaydolduğunda Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursun

PROTEINLER - Canlıların yapışında en fazla bukinan organik bileşik. Yapısında karbon (C), hidrogen (H), oksigen (0), we a30+ (N) mutlaka bulunur. Ayrıca kükürt (5) ve fosfor (P)'da bulunabilir. - En önemli yapısal bileşiğimizdir. - Enzim ve hormonların yapısına katılır. -Gerektiğinde energi verici olarak solunumda kullanılır. *Proteinlerin Yapısı - Yapı birimler: aming asitlerdir. H NH2 C COOH Amino (Karboksil) -Grubu) R Grubu (Değişken) Grup Karboksil Grup harboksil asitler, karboksil ↳ NH₂, ure, ürikasit grubu olan organik asitlerdir. Denatürasyon Protein veya nukleik, asitlerin doğal yapısında mevcut dan sekonder, tersiyer ve kuaterner yapılarının bazı fiziksel ve kimyasal dış etkilerle bozularak primer yapılarına dönüşme Sürecidir. - Amino asitler amino, Karboksil ve hidrojen sabit gruplarıyla değisten veya radikal gruplardan meydana gelir - Amino asitlerde çesitliliği radikal grup sağlar. -Amino asitler asite baz, baza asit özelliği gösterir yani amfoterdir. Yapısı ve işlevi farklı çok sayıda protein 20 farklı amino asitin farklı says ve dizilişle biraraya gelmesiyle oluşur. ★ insanlar bu 20 Gesit amino asitin 8'ini üretemezler. Bu amino asitlere temel (esansiyel -20runlu) amino asitler denir. insanlar temel amino asitleri bitkiler ve 。 bitkileri yiyen hayvanlardan tomin * Başka amino asitlerdon türeyen! 2 Gesit amino asitin varligida tespit edilmiştir. ederler. Hayvansal proteinler bitkisel proteinlerde daha kalitelidir. Amino asitlerden protein senteer DNA'da gelen sifreye uygun olarak ribozom organelinde gerçekleşir. Amino asitler birbirine peptit bağlarıyla bağlanırlar. aa aa Dipeptit m ( amino asit). protein + (n-1) 54 aa aa peptitlesme (aa) • Tripeptit (dehidrasyon) 8 da aa aa aa Amino asitlerin proteinlerdeki sayısını ve dizilişini DNA'daki nükleotit dizilimi belirler. Đ Polipeptit Scanned with CS CamScanner™ Yakın akrabaların genetik benzerlikleri fazla olduğundan protein benzerlikleride fazlalır. Bu...

Aradığını bulamıyor musun? Diğer derslere göz at.

Knowunity, beş Avrupa ülkesinde 1 numaralı eğitim uygulaması!

Knowunity, Apple tarafından büyük ilgi gördü ve Almanya, İtalya, Polonya, İsviçre ve Birleşik Krallık'ta eğitim kategorisinde sürekli olarak en üst sıralarda yer aldı. Hemen Knowunity'e katıl ve dünya çapında milyonlarca öğrenciyle yardımlaş.

Ranked #1 Education App

İndir

Google Play

İndir

App Store

Knowunity, beş Avrupa ülkesinde 1 numaralı eğitim uygulaması!

4.9+

Ortalama Uygulama Puanı

13 M

Öğrenci Knowunity kullanıyor

#1

Eğitim uygulamaları tablosunda 11 ülkede

900 K+

Öğrenci ders notlarını yükledi

Kararsız mısın? Bizi bir de dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılarımızdan dinle!

iOS Kullanıcısı

Kesinlikle harika bir uygulama, resmen hayatımı kolaylaştırdı.

Stefan S, iOS Kullanıcısı

Uygulama çok basit ve iyi tasarlanmış. Şimdiye kadar aradığım her şeyi buldum

S., iOS Kullanıcısı

Ba-yıl-dım ❤️, çalışırken neredeyse her an kullanıyorum

Alternatif metin:

yakın akrabalar arasındaki doku ve organ nakır ihtimalini arttırır. Bir amino asi din protin üzerindeki sıralamasının değismesi o proteinin yapısını değiştirir ve bozar.. Protein Gesitliligi Amino asitlerin dizilişi 2 Amino asitlerin sayısı baglidir. Amino asitlerin çeşidine!) Uygun olmayan sıcaklık, pH, basing ve tuz çözeltisi proteinlerin üç boyutlu yapışını bozabilir. Bu duruma denaturasyon denir. ★Denaturasyona ugramis proteinler genellikle eski haline dönemez. Denature olmus proteinin amino asit sırası, sayısı ve çeşidi değişmez. Sadece üç boyutlu year! bozulur ve islev yapamaz hale gelir. Amino asitler Ribozom Proteinlerin Canlılar için önemi GR Sekonder → Primer → Tesiyer protein Protein Golgi -Enzim ve hormon gibi düzenleyici moleküllerin yapısına katılır. - Bağışıklıkta görevli antikorlar protein yapıdadır. •Solunum gazlarını taşıyan hemoglabinin globin kısmı protindir. -Kas kasılmasını sağlayan aktin, miyozin iplikler proteindir. - Kamin pintilasmasini sağlayan fibrinogen proteindir. - Kan osmotik basıncını oluşturan albumin ve globulin proteindir. -Proteinlerin fazlası yağa dönüştürülür. Amfater Oksit ve hidroksitleri asidik ve bazik karakterleri bir arada taşıyan element veya bilesikler. Hem asitlerle hamde bazlarla tepkimeye girerler. Scanned with CS CamScanner D ENZIMLER Kimyasal bir tepkimenin gerçekleşmesi için gereken minimum energi miktarına aktivasyon enerjisi denir. Kimyasal tepkimelerin hızını arttıran ancak tepkime sonunda kimyasal olarak değisime uğramayan maddelere katalizon denir. Biyokimyasal reaksiyonlanın gerçekleşmesinde görev alan biyolojik katalizörlere enzim denir. Serbest energi Katalizörsüz tepkimenin aktivasyon enerjisi SILE Katalizarlü tepkimenin Tepkimeye girenlerin (substrat) energi düzeyi aktivasyon energisi Ürünlerin energi düzeyi Tepkimenin ilerlemesi Enzimler reaksiyonların gerçekleşebilmesi için gereken minimum energi miktarmi (aktivasyon energisi) düsünürler Reaksiyonların süresini kısalttığı gibi reaksiyaların hücrelere zarar vermeyecek Scaklıklarda gerçekles- mesini sağlar. Substrat -Enzimlerin etki ettiği maddelerdir. A+B+ Enzim + Enzim Enzimlerin Yapıs Enzimler yapısına göre basit ve bileşik enzim olmak üzere ikiye ayrılır. * Basit Enzim => Sadece proteinde meydana gelen enzimlerdir. Yardımcı kısıma ihtiyaç duymaz Pepsin, nukleaz ve üreaz örnek verilebilir. Bilesik Enzim => Apoenzim Protein -Bir bileşik enzim apoenzim ve yardımcı kısımdan meydana gelir. Bikesik Hob Enzim Mardinc Korm (Kofaktër) Koenzim NAD,FAD, NADP Kofaktor (mineral Vitamin 4207 Scanned with CS CamScanner™ Apoenzim her zaman organiktır. Yardımcı kısım organik veya inorganik olabilir Substrati apoenzim belirler reaksiyona yardımcı kısım girer. •Bir apoenzim yalnızca belli bir yardımcı kışımla çalışır. - Bir yardımcı kısım birbirinden farklı apoenzimlerle çalışabilir. Apoenaim Gesidi yardımcı kısım çeşidinden fazladır. Enzim-Substrat Kompleksi + E ↓ Enzim J Substrat Enzim Substrat Enzim Ürün Kompleksi - Enzimler Substratlarına özgüdür. (Enzimler tepkimesine özgüdür.). -Enzim ile substrat arasında anahtar - kilit uyumu vardın -Enzim aktif bölgesinden substrata geçici olarak bağlanır. -Enzimlerden reaksiyonlarından değişmeden çıkarlar. (2-4) -Aynı tip reaksiyonlar için tekrar tekrar kullanılabilir Enzimlerin Genel Özellikleri -Baz, enzimler etkilediği substratın sonuna -az eki getirilerek isimlendirilir. Baz, enzimler ise aktif olarak salgılanır ve sonuna -Jen eli alir. - Ensimler yalnızca hücre içinde üretilir. Hem hücre icinde hem hücre diısında görev alabilirler. -Enaimler genellikle çift yonlu calsic.- CO₂+H₂O 5 H₂CO3 -Enzimler genellikle takım halinde çalışırlar. Bu sebeple bir enzimin ürünü başka bir enzimin Substrat dabilic Protein Pepsin SORU Polipeptit Polipeptit 1 Erepsin >Dipeptit Enzimleri > Amino ast X Enzim-1 y Enzim-2, K. Enzim-3, m SORU Oksigeni solunumdan Sorumlu birkaç farkli enzimin. koenzim kısmi NAD molekülüdür. Yukarıdaki şekilde verilen enzimatik tepkimeler Buna göre; Sonucu oluşan m maddesi geçici bir süre için Enzimi le bağlanarak tepkimevi geçici olarak durdurur. Enzim 1'e bağlanan mmaddes, harcanırsa Enzim-1 serbest kalır ve zincirleme enzimatik tepkimeler devam eder. C) Aşırı ürün birikimi) engellenir- 1. Enzimlerin özgüllüğünü koenzim sağlar. 11. Bir enzim birkaç farklı tepkimeyi düzenler. 111. Enzimlerin sagüllüğünü apoenzim sağlar. ifadelerinden hangileri doğrudur? C) Yalnız Scanned with CS CamScanner") ENZIMLERIN GALIŞMASINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER *Sıcaklık Enzimler protein yapılı oldukları için sıcaklık değişimlerinden etkilenirler. - Enzimlerin en iyi çalıştığı sıcaklığa optimum sıcaklık denir. - Enzimlerin düşük sıcaklıkta çalışması youşlar ve durur. - Enzimlerin yüksek sıcaklıkta hem çalışması durur hem de yapısı bozulur. Bu sebeple sıcaklık uygun bir sıcaklığa getirilse bile enzim calisma. D 36,5 So 50793bd *Su Miktari Enzimler belirli miktarda suyun bulunduğu ortamlarda çalışırlar. -1.15 su yoğunluğunun altında enzimler calisma -Su oranın azaltıldığı ortamlarda bu sebeple mikroorganizmalarda yasayamar- -Annelerimizin de besinler: kurutarak saklaması da buna örnektir. PH Derecesi - Her enzimin iyi çalıştığı optimum PH'sı vardır. sopor mant -PH'da meydana gelen değişimler enzimleri densturazy ona ugratabilir Pepsin Amilas Tripsin B 14 7 *Substrat Muzeyi - Enzimler substrata dış yüzeyden etti etmeye başlar. - - Bu sebeple yüzey alanı arttıkça enzim etkinliği ve tepkime hızı artar. Besinlerin eignenmesi bu sebeple sindirimi kolaylaştırır. Substrat yey Karaciğer-Kataloz - H2O2 Sorularında karaciğerin parçalanmas, substrat yüzeyini değil enzim miktarını artırır. Scanned with CS CamScanner™ ப Reaksiyon hizi Pepsingen +HCI *Kimyasal maddeler -Enzimlerin etkinliğini artıran maddelere aktivator denir. Pepsin -Enzimlerin Galomasını durduran veya asaltan maddelere inhibitor denir. (Sivanur, civa, kursun.) Enzimin aktif bölgesine bağlanarak enzim ve substratın birleşmesini engelleyen inhibitörlere kompetitif inhibitor denir. Enzimin baska bir balgesine bağlanarak enzimin aktif bölgesinde sekil değişikliğine ise kompetitif dmayan inhibitäcke sebep dur. * Enzim Yoğunluğu * Substrat Yoğunluğu Sınırsız enzim Sınırsız substrat Sınırsız enzim Sinirsiz substrat Leaksiyon Enzim Sinirli Substrat sinirsiz SORU "Pankreasta yağları sindiren enzim sentezlenir" hipotezini kanıtlamak isteyen öğrenci aşağıdaki Karışımlardan hangisini kullanması gerekir? A) Yağ + Pankreas at suyu + Gliseral ayırıcı B) Pankreas öz suyu + Gliserol + Gliseral ayırıcı c) Yağ asidi + Gliserol + Yeğ ayırıcı D) Yağ asid + Gliserol + Yağ asidi ayırıcı E) Nisasta + Glikoz + Yağ ayırıcı + Pankreas iz suyu Bunge Scanned with CS CamScanner 6020622222222222NNNNND