Lenf sistemi, vücudumuzun bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır ve sıvı dengesini korumada hayati rol oynar. Lenf sistemi nasıl çalışır sorusunun cevabı, karmaşık bir doku sıvısı dolaşımı ile başlar.
Lenf dolaşımı sırası, doku sıvılarının lenf kılcallarında toplanmasıyla başlar ve lenf damarları boyunca ilerleyerek kalbe ulaşır. Bu süreçte lenf düğümleri, vücuttaki zararlı maddeleri filtreler ve bağışıklık hücrelerini üretir. Lenf sisteminin görevleri arasında vücuttaki fazla sıvıyı toplamak, yağların sindiriminde rol oynamak ve bağışıklık sistemini desteklemek bulunur. Lenf sistemi organları arasında lenf düğümleri, dalak, timus ve bademcikler yer alır.
Lenf düğümleri şişmesi genellikle enfeksiyon veya iltihaplanma durumlarında görülür. Özellikle boyun lenf bezleri sık şişen bölgelerdendir. Reaktif lenf nodu durumu genellikle geçici bir durumdur ancak 2 yıldır geçmeyen lenf bezi durumlarında mutlaka uzman kontrolü gereklidir. Vücutta ödem belirtileri arasında şişlik, ağrı ve hareket kısıtlılığı görülebilir. Bacakta ödem belirtileri veya belde ödem belirtileri günlük yaşamı etkileyebilir. Yüzde ödem durumunda altta yatan nedenlerin araştırılması önemlidir. Stresten lenf bezleri şişer mi sorusunun cevabı evet olabilir, çünkü stres bağışıklık sistemini etkileyebilir. Ödem tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri, egzersiz ve bazen ilaç tedavisi gerekebilir.