Dersler

Dersler

Daha Fazla

9. Sınıf/ CANLILAR

24.07.2024

0

0

Paylaş

Kaydet


CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Beslenme, solunum, boşaltım, hareket, üreme, büyüme gibi özellikleri olan varlıklara canlı denir.
Canlıların te

Kayıt Ol

Kaydol ve binlerce ders notuna sınırsız erişim sağla. Ücretsiz!

Tüm belgeleri görebilirsin

Milyonlarca öğrenciye katıl

Notlarını Yükselt

Kaydolduğunda Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursun

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Beslenme, solunum, boşaltım, hareket, üreme, büyüme gibi özellikleri olan varlıklara canlı denir.
Canlıların te

Kayıt Ol

Kaydol ve binlerce ders notuna sınırsız erişim sağla. Ücretsiz!

Tüm belgeleri görebilirsin

Milyonlarca öğrenciye katıl

Notlarını Yükselt

Kaydolduğunda Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursun

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme, solunum, boşaltım, hareket, üreme, büyüme gibi özellikleri olan varlıklara canlı denir. Canlıların temel yapı birimi hücredir. Hücreler ikiye ayrılır; a) Ökaryot hücreler. b) Prokaryot hücreler. Ökaryot hücreler; çekirdeğe sahip hücrelere ökaryot hücreler denir. Çekirdek, DNA'yı içinde barındırır ve çift katmanlı çekirdek zarı bulunur. Aynı zamanda hücrede bulunan en büyük organeldir. Ökaryot hücreler, içinde golgi cisimciği, lizozom, endoplazmik retikulum, mitokondri, koful, sentriyol, ve kloroplast gibi organelleri de barındırır. Ökaryot hücreli canlılar, ökaryot canlılar olarak adlandırılır. Hayvanlar, bitkiler, protistalar ve mantarlar ökaryot canlıdır. Ökaryot canlılar tek ya da çok hücreli olabilir. Prokaryot hücreler; Çekirdeği bulunmayan hücrelere prokaryot hücreler denir. Prokaryot hücreler, içinde golgi cisimciği, lizozom, endoplazmik retikulum, mitokondri, koful, sentriyol ve kloroplast barındırmaz. Prokaryot hücrelere sahip canlılar, prokaryot canlılar olarak adlandırılır. Bakteriler ve arkeler prokaryot canlılardır. Prokaryot canlılar tek hücrelidir. Canlıların ortak özellikleri: Canlıların hücresel yapıları her ne kadar farklı olsa da, birçok ortak özellikleri bulunur. Bu özelliklere canlıların ortak özellikleri denir. Canlıların ortak özellikleri şunlardır; a) Hücresel yapıda olmak. b) Beslenmek. c) Solunum yapmak. d) Boşaltım yapmak. e) Uyarılara tepki vermek. f) Hareket etmek. g) Metabolizma. h) Homeostazi. i) Adaptasyon. j) Organizma. k) Üremek. I) Büyümek/Gelişmek. Hücresel yapıda olmak; bir varlığın canlı olarak adlandırılabilmesi için hücresel yapıya sahip olması gerekir. Beslenmek; canlılar ayakta kalabilmek, enerji kazanabilmek ve büyüyebilmek için beslenirler. Beslenme, üretici ve tüketici olmak üzere iki kısma ayrılır. a) Ototrof (üretici) beslenme. b) Heterotif (tüketici) beslenme. Ototrof (üretici) beslenme; organizmaların ihtiyaç duydukları besinleri...

Aradığını bulamıyor musun? Diğer derslere göz at.

Knowunity, beş Avrupa ülkesinde 1 numaralı eğitim uygulaması!

Knowunity, Apple tarafından büyük ilgi gördü ve Almanya, İtalya, Polonya, İsviçre ve Birleşik Krallık'ta eğitim kategorisinde sürekli olarak en üst sıralarda yer aldı. Hemen Knowunity'e katıl ve dünya çapında milyonlarca öğrenciyle yardımlaş.

Ranked #1 Education App

İndir

Google Play

İndir

App Store

Knowunity, beş Avrupa ülkesinde 1 numaralı eğitim uygulaması!

4.9+

Ortalama Uygulama Puanı

13 M

Öğrenci Knowunity kullanıyor

#1

Eğitim uygulamaları tablosunda 11 ülkede

900 K+

Öğrenci ders notlarını yükledi

Kararsız mısın? Bizi bir de dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılarımızdan dinle!

iOS Kullanıcısı

Kesinlikle harika bir uygulama, resmen hayatımı kolaylaştırdı.

Stefan S, iOS Kullanıcısı

Uygulama çok basit ve iyi tasarlanmış. Şimdiye kadar aradığım her şeyi buldum

S., iOS Kullanıcısı

Ba-yıl-dım ❤️, çalışırken neredeyse her an kullanıyorum

Alternatif metin:

kendilerinin üretmesine verilen addır. İhtiyaç duyduğu besini güneş ışığından üreten canlılara fotosentetik canlı, kimyasal enerji kullananlara ise kemosentetik canlılar denir. Bitkiler fotosentetik, bakteriler ise (bazı türler değişiklik gösterebilir) kemosentetik canlılardır. Heterotif (tüketici) beslenme; organizmaların ihtiyaç duydukları besinleri dış ortamdan almalarına verilen addır. Beslenmek için diğer canlılara ihtiyaçları vardır. Solunum yapmak; Biyolojide solunum yapmak terimi hücrelerin kendi enerjisini üretmesi için kullanılır. Solunum, oksijenli solunumnve oksijensiz solunum olmak üzere ikiye ayrılır. a) Oksijenli (aerobik) solunum. b) Oksijensiz (aneorobik) solunum. Oksijenli (aerobik) solunum; organik besinlerin oksijen yoluyla parçalanmasına ve sonucunda enerji üretilmesine verilen addır. Enerji verimi oksijensiz solunuma oranla daha yüksektir. Oksijenli solunumda hücre, yaklaşık 38 ATP üretirken, oksijensiz solunumda hücrenin ürettiği ATP miktarı yaklaşık 2'dir. Oksijensiz (aneorobik) solunum; organik besinlerin oksijen olmadan parçalanması ve enerji üretmesine verilen addır. Enerji verimi, oksijenli solunuma göre oldukça düşüktür. Boşaltım; canlılarda metabolizma sonucu oluşan atıkların bedenden uzaklaştırılmasına verilen addır. Uyarılara tepki vermek; canlıların çevresel değişimlere karşı etkilenmelerine, hareket etmelerine verilen addır. Hareket etmek; canlılar birçok hareket yetisine sahiptir. Homeostazi; hücrenin dışında olan olaylar karşısında hücrenin, metabolizmasını korumasına verilen addır. Adaptasyon; canlıların bulunduğu ortama kalıtsal olarak uyum sağlamasına adaptasyon adı verilir. Bu kalıtsal değişim, nesilden nesile geçer. Kutup ayılarının beyaz olması, adaptasyona bir örnektir. Organizma; atom> molakül> organel> hücre> doku> organ> sistem> organizma. Üremek; üremek canlıların kendilerine benzer bireyler meydana getirmesine verilen addır. Üremek; eşeyli üreme ve eşeysiz üreme olarak ikiye ayrılır. Eşeyli üreme genellikle çok hücreli canlılarda görülür fakat bazı çok hücreli canlıların da eşeysiz üremesi mümkündür. Eşeysiz üreme ise daha çok tek hücreli canlılarda görülür. Bu canlılar yenilenerek ve ya ikiye bölünerek ürerler. Büyümek/Gelişmek; büyüme tek hücreli canlılarda ve çok hücreli canlılarda farklılık gösterir. Tek hücreli canlılarda büyüme, stoplazmanın hacmi ve kütlesinin artması demekken, çok hücreli canlılarda hücre sayısı ve hacmin artması anlamına gelir.